ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΛΚΗ ΖΗΣΙΑΔΗ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΛΚΗ ΖΗΣΙΑΔΗ

Ο θάνατος του Καθηγητή Άλκη Ζησιάδη στις 9/4/2021 ήταν μια μεγάλη απώλεια για το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. και ειδικότερα για την κοινότητα των χειρουργών του κατώτερου πεπτικού.

Ο Καθηγητής Άλκης Ζησιάδης διετέλεσε διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής του Α.Π.Θ. και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εκπαίδευση των νεότερων χειρουργών στις παθήσεις του παχέος εντέρου σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Γεννήθηκε στη Βάρνα της Ανατολικής Ρωμυλίας το 1930. Το 1941 εξεδιώχθη μετα της οικογενείας του από τις τότε βουλγάρικες αρχές, λόγω της Ελληνικής του Υπηκοότητας και εγκαταστάθη στη Θεσσαλονίκη. Το 1950 εισήχθη 3ος στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης κατόπιν εξετάσεων. Επι 30 μήνες υπηρέτησε ως υγειονομικός αξιωματικός. Έλαβε την χειρουργική ειδικότητα στην Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και μετεκπαιδεύτηκε στο St. Mark‘s Hospital του Λονδίνου, στις χειρουργικές παθήσεις του παχέος εντέρου.

Το 1964 ορκίστηκε Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. και μόνιμος εσωτερικός πανεπιστημιακός βοηθός και το 1966 επιμελητής στην Α΄ Πρ.Χ. Κλινική. Το 1973 υπεβλήθη στη δοκιμασία της Υφηγεσίας και διορίσθηκε άμισθος υφηγητής της Χειρουργικής. Το 1982 διορίστηκε εντεταλμένος υφηγητής στην Α΄ Πρ.Χ. Κλινική και εντάχθηκε στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Διεξήλθε με επιτυχία την ιεραρχία της Σχολής μας και διετέλεσε διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής και διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Ο Καθηγητής Άλκης Ζησιάδης ενσάρκωνε ως προσωπικότητα την «ήρεμη δύναμη», τόσο στον επιστημονικό, όσο και στον εγχειρητικό τομέα. Ήταν σεμνός, ταπεινός και προσιτός σε όλους Έδινε στους μαθητές και τους συνεργάτες το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της σιγουριάς.

Το πλήθος των ασθενών που χειρούργησε και θεράπευσε και των χειρουργών που εκπαίδευσε στην εγχειρητική του παχέος εντέρου θα θυμούνται το δάσκαλο, τον ευπατρίδη χειρουργό, τον άνθρωπο.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε το δάσκαλο και φίλο στο μεγάλο και τελευταίο του ταξίδι. Παράλληλα όμως τον μακαρίζουμε για τα έργα και το παράδειγμα του ως γιατρού και ανθρώπου.

Καλό ταξίδι αγαπημένε μας δάσκαλε Άλκη Ζησιάδη.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ε.Ε.Χ.Π.Ε.Π.

Ο Πρόεδρος,

Α. Μιχαλόπουλος

Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ.

Related Articles

new logo

Εγγραφείτε στο Newsletter της E.E.X.Π.Ε.Π.

  • Email is disabled in the free version frontend
----------------------------------------------------

This form was created by ChronoForms